tisdag 6 september 2011

GODA BULLAR


Recept
ca: 3 dl grahamsmjöl/vetemjöl
1/4 pkt jäst
1 dl mjök
1 halv matsked bröd-sirap
lite brödkrydda
1 krm salt
en matsked mjölk
lin frön
lite ägg


Hur jag gjorde. Först satte jag ungen på ca: 225 grader för att få upp värmen. Jag började med att blanda varmt smör med kall mjölk så att jag fick en ljummen vätska som jag sedan hälde i en bunke. Efter det tog jag jästen och smulade ner, sedan rörde jag runt jästen i bunken tills allt löst upp och då hade jag en grå liknande vätska i min bunke. För att få en liten sötma i brödet, så tog jag ungefär en halv matsked bröd-sirap. Efter det tog jag också i lite salt och så fick jag ett bra tips av min hemkuskaps lärare att jag skulle ha i brödkrydda för doftens skull och även för smaken, så jag tog i lite brödkrydda också. (och det fungerade verkligen bra) Efter jag hade vänt allting förrutom mjölet så åket även mjölet i. Men detta mjölet var lite speciellt och det var det bara för att jag hade blandat grahamsmjöl och vetemjöl med varandra för att få ännu lite mera smak och lite nyttigare. Så jag hällde på med mera mjöl efter hand för få den rätta degen, inte för torr och inte för "blöt". Sedan när jag var nöjd med min deg så lät jag jästen jäsa degen en liten stund (ca 5-10 min). Efter det så tog jag degen och delade den i sex bitar, alltså var tanken att jag skulle göra sex st. små bröd bullar. Och andledningen till att jag inte tog t.ex 2 st större bullar var att jag ville vara säker på att jag åt upp en bulle när jag skulle ta den efter åt, så att man inte sparar en halv äten bulle, vilket jag inte tyckte var lika hygieniskt. Tillslut hade jag knådat klart mina bullar med i mjölet och fått dom precis som jag ville. Då lät jag dom jäsa ca 5 minuter till på plåten. Tillsist så tog jag lite ägg och pänslade på och så toppade jag med lite lin frön för snygghetenskull och för smaken. Och sen var min bullar klara efter ca 10-15 minuter i ungen som stod på ca: 225 grader ( plåten stod i mitten av ungen).


Bedömning
Med hjälp av att jag hade i en massa goda saker som t.ex brödkrydda, sirap, grahamsmjöl mm så blev det en massa härliga smaker i brödet. Så min bedömning är absolut att jag kommer göra något liknande hemma för att detta var inte alls fel. Det var ju faktiskt inte helt onyttigt heller.




Gemensam uppgift - Jag delade kök med Evelina Bengtsson och vi hjälpte åt att städa efteråt och hjälpte även varandra lite under bakningen med små saker.

Miljö- Just detta brödet jag bakade var väll ganska miljövänligt, fast själv föredrar jag att rå-varorna är så närproducerade som möjligt, eftersom man då vet att dom inte är fraktade så länge. Men det är ju givetvis inte alltid så lätt att få de som man vill. Jag tror i alla fall att det mesta jag andvända var schyffsat nära här ifrån i alla fall. Fast ärligt talat så kollade jag inte så noga på om mjölet var ekologiskt. Nästa gång jag lagar mat ska jag kolla och se om t.ex mjölet är ekologiskt eller inte.

Hälsa- Dett brödet var ju verkligen hälsovänligt och nyttigt, det var det absolut. T.ex pågrund av grahmsmjölet som inehåller med fibrer än vetemjölet, fast jag hade ju kunat skippa sirapen och tagit vatten istället för mjöl t.ex. Men jag är ju inte så stor i kroppen så jag behöver lite energi och fetter hehe. Men det var väll ett ganska nyttigt och hälsovänligt bröd. Bätttre att baka sitt egna än att köpa i butiken.

ekonomi- Var väll ganska bra, det jag rå varorna jag bakade med var inte så jätte dyra även om dom var många, det går att hålla ner lite på rå varorna och få ett billigare bröd, men då blir det ju inte det samma med smak och sånt. Om jag ska sätta en ungefär summa på det jag bakade med ligger väll den på ca: 10-18 kr lite svårt att säga när jag inte exakta pris på allting men på ett ungefär. Så det är ju absolut billigare att lägga tid på att baka bröd än att köpa ett lite dyrare i afärren.

AV: Joel Nilsson/ Hemkunskap 2011-09-06

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar