Botten redning- Idag lärde jag mig hur man gör botten redning och det är när man smälter fettet tills de börjar puttra eller koka i en kastrull. Sedan tar man i mjölet och vispar med en visp så att inte mjölet klumpar ihop sig efter det så lägger man i efter hand hur mycker mjöl man ska ha. Efter det tar man oftast i varm vätska för att det inte ska klumpa ihop sig, och sen rör man runt och häller i mer efter han tills det blir en sås och sen så kan man krydda såsen så som man vill ha den eller va det nu är vad man ska göra för något med botten redningen. Ett bra exempel på botten redning är när man t.ex steker korv och så tycker man att det blir en massa goda smaker och sånt efter korvens fetter ihop med smöret man stekt den i. Då tar mjöl och häller i stek pannan i stek spadet och rör om, då kan man få en riktigt god sås.
Toppen redning- Jag lärde mig också toppen redning och det är ju när man har t.ex en kall vätska i en burk och så häller man i lite mjöl och så blandar man det genom t.ex ska burken fram och tillbaka så att det blir en bra blandning av västska och oftast mjöl. Sedan häller man i den kalla vatten mjöl blandningen i något steke spad eller något för att få en sås t.ex.
Det viktiga är att man oftast ska tänka på att ha varm vätska och blanda fettet med mjölet när man gör botten redning och när man gör toppen redning ska man blanda mjölet med kallt vatten för de blandas sig oftast inte så bra i varm västksa om det inte då är fett man blandar det i.
Det finns ett litet fusk som heter potatis mjöl det kan man hälla i direkt i en varm vätska och röra runt om man t.ex har lite saft kvar och vill göra en kräm eller något.
Jag jobbade denna lektionen med Alida, men detta var över en vecka sen och jag kommer bara ihåg att vi lagade ihop makroner med en pasta bacon sås och morötter, det blev nog helt okej och vi gjorde en botten redning av spadet vi stekt baconen i. Men jag hann inte smka för jag stack iväg tidigare ifrån lektionen till halmstad.
Så tyvär har jag inget recept på hur vi gjorde, men det gick i alla fall ganska bra !
30/8 2011 GJORDE VI DETTA! men det är skrivet den 7/9 2011
Jag fick i alla fall lärt mig hur man gör dom olika redningarna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar