tisdag 29 november 2011

Lussekatter

Vem? Jag bakade med Sabina och vi hade kök nummer 1, alltså hade återvinning och källsortering.

Hur? Vi gjorde lussekatter med ett recept från tavlan. Det innehöll:

  • 50g smält margarin.

  • 2 dl mjölk (45g)

  • 2 tsk torrjäst

  • ½ dl socker

  • 1 krm salt.

  • +5-6 dl mjöl.

Vi började med att smälta smöret, sen värmde vi mjölken lite, medan vi la i de övriga ingredienserna i en skål. Vi blandade först ihop allting förutom mjölet, för sedan hällde vi i lite mjöl hela tiden och knådade ihop en deg. När degen var klar lät vi den jäsa i ca. 10 minuter och sedan bakade vi ut dem till lussekatter. I slutet penslade vi med ägg på och sedan in i ugnen på ca 250 grader i 5-10 minuter.

Jag vet inte riktigt vad jag skulle göra bättre om jag skulle göra om dem igen, men jag tror att vi skulle pensla lite tidigare och kanske låta den jäsa lite till.

Pris: Det skulle bli 20 lussekatter av degen, och det kostade 12, 02 kronor sammanlagt med allt. Om vi hade haft saffran i så hade det blivit mer än dubbelt så dyrt, eller ännu mer, men det kan hända att det skulle blivit lite godare med saffran i. I tsk saffran kostar 14,3 kronor och ett helt kilo skulle kostat 36000. Det är verkligen jätte dyrt. Så jag förstår om inte skolan betalar det, eftersom det är många klasser som bakar lussekatter nu i jul.

Resultat: Vi tycker att våra lussekatter blev gyllen bruna och fina. Och även fast det inte var någon saffran eller några russin i så blev de ganska goda faktiskt. Sammanlagt fick vi ihop 10 stycken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar