
Recept: "2 portioner"
Moset- 6 st potatisar, lite salt, lite aromat, ungefär 2 dl mjölk, lite grillkrydda, lite socker och lite svartpeppar.
Morötterna- 1 morut, lite salt och 1,5 matsked smör.
Fisken- 2 st sej filer, lite ägg, ströbröd, mjöl, lite svartpeppar, lite salt, citron och lite dill.
Hur jag gjorde:
Jacob började med att skala potatisarna medan jag panerade fisken och då gjorde jag som så att jag tog fisk filerna och doppade dom i ägg, sedan tog jag lite ströbröd, mjöl, lite salt och lite svart peppar och blandad i en tallrik. Efter det så rullade jag dom äggiga filerna i mjölblandningen och då gjorde äget så att ströbrödet och det fastnade väldigt bra på fisken. Efter det så la vi fisken åt sidan. Istället så satte vi på platen och fyllde en kastrull med vatten. Vi la potatisen i en annan skål så den var blöt, sedan när vattnet hade blivit varmt i kastrullen och det nästan hade börjat koka så la vi i potatisen. Vi hade även redan delat potatisen i bitar för att den skulle bli färdig snabbare, för vi skulle ju ändå göra mos av den senare. Vi la i potatsien och lät den koka i ungefär en kvart med lite salt. Samtidigt var planen att göra lite kokta morötter så jacob skalade morötter och så la vi dom i kokande vatten tillsammans med lite salt. När potatisen var hade kokt klart så la vi den i en bunke, vi hämtade en el visp och började krossa och röra runt potatisen så de blev potatis-mos. Först hade vi i lite mjölk för att lösa upp moset lite och för inte få det så hårt (ca 2dl mjölk). Vi hade sedan i kryddor efterhand och smakade hela tiden för att få det perfekta moset. Vi hade i kryddor som salt, aromat, svartpeppar, socker och även grillkrydda som jacob tycker väldigt mycket om. Moset blev helt perfekt och vi riktade nu in oss på fisken och morötterna. Medan Jacob gjorde klart det sista med moset så började jag med fisken. Jag la i en stor klick smör i stekpannan och och slog på värmen. Sedan när smöret puttrat klart så la jag på fisken och lät den steka, jag kryddade med lite svartpeppar och lite salt, men inte alls för mycket för att fisken är ju väldigt salt i sig själv redan endå bara för att det var ju en sej och det är ju en saltfisk. Fisken tog lite tid på båda sidorna men när den blev klar blev den väldigt fin. Morötterna hade nu kokat klart och vi hällde ut det sista vattnet och la i en liten klick smör. Maten var nu serverad.
Bedömning- Maten var rent ut sagt skit god! 10/10 pöäng. Vi fick verkligen till maten och det var ju för att vi la ner en massa kärlek och tid på den. Sammarbetet fungerade väldigt bra och reslutat kan man ju inte säga annat än att det blev perfekt. Bild på maten finns högt upp!
Gemensam uppgift- Detta var en gemensam uppgift med Jacob Hallberg, vi två hjälptes åt med maten och sammarbetade väll. Inga konstigheter. Vi hade tog också ut diskmaskinen.
Miljö- Väll gjord mat och inga konservering medel, en väldigt ekologiskt mat förrutom mjöken vad jag vet. Istället för att vi hade i citronpeppar i fisken när vi stekte den tog vi en färsk citron bit på tallriken istället och vi toppade även med lite dill för att få fisken helt pefekt. Så vi gjorde den så ekologisk som möjligt.
Hälsa- En rejäll måltid som vi blev väldigt mätta på och som var god och nyttig, fisk är ju väldigt bra och morötter är ju med nyttigt såsom potatisen. Ingenting va onyttigt eller inte bra för våran hälsa. En mat som man växer på och som var god. Inget onytigt alls helt enkelt.
ekonomi- Ingen anning faktiskt, men denna maten kostade ju lite. Men om man hade köpt något liknande på resturang hade det ju varit svin dyrt så det var värt att lägga tid på den och laga den själv istället (typisk svensk husmanskost) Om jag gissar på ett pris, fisken var det i alla fall extra pris på. Så om kanske 2 filer kostade inte vet jag men ca: 18 kronor eller något, för sejen är ju inte alls lika dyr som t.ex torsken. Potatisen kostade väll nästan inte alls mycket kanske 6 kroner för 6 små potatisar eller jag vet inte detta riktigt, men sammalag kanske maten gick på en 30 kroner för 2 portioner. Ska ta reda på detta ordentligt nästa gång.
AV: Joel Nilsson 12/9
Imponerande rapportering från hemkunskapen!
SvaraRadera